Yemek fotoğrafı çekimi her türlü gıda, içecek vb. ürünlerin; ambalaj, menü, basılı yayın, sosyal medya ve billboard mecralarında kullanılmak üzere fotoğraflarının çekilmesidir. Bu gıda ürünlerini fotoğraflayan kişiye ise Yemek Fotoğrafçısı diyoruz. Yemek fotoğrafçılığını bir alan altında değerlendireceksek de, stüdyo ve ürün fotoğrafçılığının bir alt dalı olarak düşünebiliriz.

Yemek fotoğraf çekimi esnasında yemek fotoğrafçısı çok nadir olarak tek başlarına, ağırlıklı olarak yemek stilistleri ile birlikte gerçekleştirirler. Yemek çekiminin büyüklüğüne, süresine göre de kimi zaman prop stilistleri de ekibe dahil olurlar.

Yemek fotoğraf çekimi için, bir yemek fotoğrafçısı temel ve stüdyo fotoğraf bilgisinin yanı sıra, ciddi derecede yemek kültürü, reklam psikolojisi ve ürün çekim tekniklerine vakıf olmalıdır. Sokak ve belgesel fotoğrafçılığından farklı olarak, yemek fotoğrafçılığında doğal bir an ya da akıştan ziyade gerçekliğe dayalı kurgulanan sahneler çekilmektedir. Başarılı bir yemek fotoğrafı çekimi %40 teknik bilgi %60 stil ve düzenleme içerir.

YEMEK FOTOĞRAFI ÇEKİMİ ve EKİPMANLAR

Profesyonel yemek fotoğrafçısı , yemek fotoğrafı çekimi esnasında temel ekipmanlar olan tripot, fotoğraf makinesi ve lensler dışında, paraflaşlar, difüzörler, reflektörler, uzaktan kumandalar, tetikleyiciler, bandoorlar gibi stüdyo ekipmanlarını sıkça kullanırlar. Yemek fotoğrafı çekimi esnasındaki objektif seçimi, çekilecek kompozisyona ve kadraja göre değişirken, sıklıkla makro objektifler ve prime objektifler tercih edilir. Prime objektifler ve makro objektifler; yemek fotoğrafı çekimi esnasında sahip oldukları keskinlik sayesinde, özellikle detayların ön plana çıkmasını sağlarlar.

Yemek fotoğrafı çekimi için, iyi bir tripot özelikle düşük ışıklı ortamlarda yemek fotoğrafçısına fazlasıyla yardımcı olacaktır. Düşük ışığın olduğu bir ortamda uzun pozlama ile yemek fotoğrafı çekerken en ufak bir titreme ya da kayma istediğiniz fotoğraf karesinden sizi uzaklaştıracaktır. Yemek fotoğrafçısı, yemek fotoğrafı çekimi için iyi bir tripod seçerken, önceliğini taşıma kapasitesine ve tam açık uzunluk ile kapalı uzunluk oranlara vermeli. Özellikle taşıma kapasitesine dikkat etmeyen bir yemek fotoğrafçısı, yemek fotoğrafı çekimi esnasında üzücü sonuçlarla karşı karşıya kalır.

Yemek fotoğrafı çekimi yapacak yemek fotoğrafçısı temel fotoğrafçılık, stüdyo fotoğrafçılığı, ürün fotoğrafçılığı gibi bir çok alandan bir bilgi kümesine sahip olması gerekir. Eğer temel fotoğraf ve stüdyo fotoğrafçılığı eğitimi almayan bir yemek fotoğrafçısı ile çalışırsanız, sadece deklanşöre basarak yemek fotoğrafı çekimi yapacağı için, istediğiniz yemek fotoğraflarına ulaşmanız çok zor olacaktır. Burada bu bilgilere sahip olan yemek fotoğrafçısı, bu bilgilerin üzerine kendi yaratıcılığını da katarak, daha etkileyici ve başarılı yemek fotoğrafları elde etmenizi sağlayacaktır.

Yemek fotoğrafı çekimi için detaylar ve dokular ciddi önem taşıdığı için ağırlıklı olarak makro objektifler ve prime lenslerin kullanıldığını söylemiştik. Makro objektifler, yemek fotoğrafı çekimi esnasında çekmek istediğimiz objeyi, fotoğrafa yani fotoğraf makinemizin algılayıcısına birebir veya daha yüksek boyutta aktarmaya olanak sağladığı için yemek fotoğraflarında daha fazla detay elde etmemizi sağlar. Makro objektifler, yemek fotoğrafı çekimi esnasında 1cm boyutundaki bir nesneyi, yine 1cm veya daha büyük boyutta fotoğraflarımıza yansıtırlar.

Objektifinizin çekeceğiniz objeye netleme yapabildiği mesafeye netleme mesafesi adı verilir. Yemek fotoğrafı çekimi için kullanılan makro lenslerin önemli özelliklerinden birisi de, normal objektifler maksimum 30-35 cm yakınlaşma sağlarken, makro objektifler yemeğe 10cm’ye hatta 1cm’e kadar yakınlaşma sağlarlar.

Yemek fotoğraf çekimi esnasında prime objektiflerde kullanılır.  Bu objektfiler, odak uzaklığı değişmeyen, sabit odaklı yani zoom yapılamayan, daha az merceğe sahip olduğu içinde yemek fotoğrafı çekimlerinde daha keskin sonuçlar almamızı sağlayan objektiflerdir. Profesyonel yemek fotoğrafçısı gerek keskinlik açısından, gerekse mesafe açısından mecburiyet söz konusu değilse pek zoom objektifler kullanmazlar.

YEMEK FOTOĞRAFI ÇEKİMİ ve FOTOĞRAF MAKİNESİ

Yemek fotoğrafı çekimi için yemek fotoğrafçısı mümkünse full frame sensörlü fotoğraf makinesi kullanması gerekir. Yani analog makinalardaki film boyutuyla aynı olması. Peki yemek fotoğrafçısı, yemek fotoğrafı çekimi esnasında crop sensörlü bir fotoğraf makinası kullanamaz mı? Elbette kullanabilir ancak fotoğraf makinesinin focus çarpanını dikkate alarak yine kompozisyon ve kadrajını buna göre ayarlaması gerekir. Crop sensörü kısaca açıklamak gerekirse, full frame sensör boyutunun ortalama 1.5 katı daha küçük olan sensörlere crop sensör diyoruz. 16x24mm olarak tanımlayabiliriz. Gerçi bazı markalarda daha da ufak olabiliyor. Crop sensörlerin 1.5 kat daha ufak olmasından kaynaklı lenslerin odak uzaklığı 1.5 ile çarpılıyor. Yani yemek fotoğafı çekimi için full frame bir makinadaki 100 mm, crop makinada 150 mm olarak algılanıyor ve daha fazla zoom yapmış oluyor. Bu fotoğraf makinelerini yemek fotoğrafı çekimi esnasında hangi alanda kullandığınıza göre de avantajları ve dezavantajları var. Yemek fotoğrafı çekimi esnasında yemek fotoğrafçısı daha iyi görüntü kalitesi, daha az gren, daha geniş dinamik aralık için full frame fotoğraf makinesi kullanması daha iyi sonuçlar verir.

YEMEK FOTOĞRAFI ÇEKİMİ ve KOMPOZİSYON

Genelde fotoğrafçılıkta kompozisyonun nasıl olması gerektiği anlatılırken kompozisyon örnekleri verilir, kurallar anlatılır; fakat tam olarak kompozisyon nedir? Hem görsel hem diğer sanat dallarında neye denir pek anlatılmaz. Kompozisyon: görüş alanımızdaki nesnelerin, objelerin kabul görülmüş olan estetik anlayış ve kurallar ile konumlandırılması olarak tanımlayabiliriz. Müzik üzerinden bakarsak, biçim, melodi, ritim, harmoni gibi farklı ögelerin uyumlu bir şekilde bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş müzik parçası olarak tanımlamak sanırım yanlış olmaz. Peki yemek fotoğrafı çekimi için yemek fotoğrafçısı bir kompozisyon kurarken nelere dikkat etmeli? Yemek fotoğrafı çekimi için iyi bir kompozisyon kurmak çok önemli. Etkili bir yemek fotoğrafı izleyicinin duygularını tetikler. Bu fotoğraftaki yemeği yemek de olabilir, yapmak da olabilir, dokunmak da olabilir.  İyi bir yemek fotoğrafı oluşturmak için öncelikle kompozisyon kurallarını göz önünde bulundurmak gereklidir.

Fakat hepsinden önce yemek fotoğrafı çekimi için ilk kural, önce kafanızda ne çekeceğinizi belirlemek. Bir yemeğin bitmiş halinin en vurucu karesini mi fotoğraflamak istiyorsunuz? Yoksa bir yemeğin hazırlanış anından bir kare mi? Dolayısıyla ilk olarak yemek fotoğrafı çekimine başlamadan önce amacınızın ne olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Yemek fotoğrafına bakan kişiye ne anlatmak istiyorsunuz? Nasıl bir ruh haliyle, nasıl bir hikaye anlatmalısınız? Yemek fotoğrafı çekiminizin amacı nedir ve ne için kullanılacaktır?

Yemek fotoğrafçısı, yemek fotoğrafı çekmeden önce, nasıl bir fotoğraf elde etmek istediğini ve setup’ı nasıl kuracağını muhakkak bir espas olarak çizmeli. Yemek fotoğrafçısının illa bir ressam ya da iyi bir çizer olması gerekmiyor. Şayet kalem tutabiliyorsa, muhakkak önce gözünde canlandırdığı sahneyi kağıda çizmeli. Bu yemek fotoğrafçısı için hem planlama kolaylığı, hem kompozisyon kurulumunda ve prop seçiminde kolaylık sağlayacak, basit hatalar yapmasını önleyecektir.

Yemek fotoğrafı çekimi örneklerini şu linkten görebilirsiniz: https://fotografcekimi.com.tr/istanbul/yemek-fotografi-cekimi/